Adriaan Stoet

Zwolse vioolschool, Adriaan Stoet, Bart-Erik-van-Uffelen-2012-8

Adriaan Stoet is een eigentijds violist die veel verschillende muziekstijlen met elkaar weet te combineren. Het liefst speelt hij een mix van klassiek, melodische rock en opzwepende zigeunermuziek.

Na zijn conservatoriumstudie in Zwolle studeerde hij voor het solistendiploma cum laude af bij de vermaarde violist Philippe Hirshhorn. Verder ontving hij lessen van o.a. Ruggiero Ricci, Wiktor Libermann en Gyorgy Pauk.

Adriaan Stoet heeft sindsdien op de meest uiteenlopende podia opgetreden door heel Europa, waarvan zijn solo optreden voor koningin Beatrix een heel bijzondere plaats inneemt. Op vrijwel alle Nederlandse podia heeft hij solistisch opgetreden met o.a. Emmy Verhey, Cor Bakker, Noord Nederlands Orkest, Inessa Galante en Herman Krebbers.

Door TV optredens bij o.a. Barend & Van Dorp, Memories, Koffietijd en De Avondetappe kreeg hij veel nationale bekendheid. Voor het ontroerende album ‘Shtil di Nakt iz Oysgeshternt’ uitgebracht op platenlabel EMI ontving hij samen met pianist Tjako van Schie lovende internationale kritieken.

Naast zijn werk als concertviolist is hij oprichter en docent van zowel de ‘Zwolse Vioolschool’ als talentschool de ‘Zwolse Vioolacademie’. Als hoofdvakdocent is hij verbonden aan Artez conservatorium te Zwolle en geeft hij vioolles aan Kunstencentrum Muzerie te Zwolle.

Sinds 1987 heeft Adriaan Stoet een eigen vioolmethodiek ontwikkeld waarmee hij veel aansprekende resultaten heeft behaald. Op toonaangevende concoursen zoals het Davina van Wely vioolconcours, Herman Krebbers vioolconcours en de Iordens Viooldagen hebben zijn leerlingen prijzen gewonnen.