Lesvormen

De Zwolse vioolschool kent verschillende lesvormen. Vioolpedagoog  Adriaan Stoet heeft als  uitgangspunt dat elke leerling, beginner of gevorderde op zo’n manier les kan volgen dat zijn/haar mogelijkheden en vaardigheden optimaal tot hun recht komen.
Door zijn jarenlange ervaring als pedagoog en op alle niveaus kan Adriaan Stoet goed inschatten welke lesvorm bij welk leerling past. Daarbij houdt hij rekening met de wensen van leerling en ouders. Op de Zwolse Vioolschool hebben ouders veel inspraak op de wijze waarop hun zoon of dochter les krijgt.

Beginners en oriëntatie

Wanneer de ouders niet zeker weten of viool een geschikt instrument is kunnen ze dit gaan onderzoeken met een korte cursus van ongeveer  12 tot 14 weken in de periode van september t/m december . Vioolaanschaf is daarbij niet nodig Ook een proefles is mogelijk of een aantal losse oriëntatielessen. Kijkt u voor meer info en voor tarieven bij de
tarieven pagina.

Zwolsevioolschool voorspeelmiddag

Groepsles

Bij groepsles maken we onderscheid tussen eerste jaars beginners en de andere leerlingen. De beginnende leerlingen bieden we groepslessen aan van 30 minuten met een aangepast tarief, de andere leerlingen hebben groepslessen van 40 minuten. Een groepsles kan vanaf 2 leerlingen. Vanaf 3 leerlingen duren de lessen 50 minuten.

Uit ervaring merk blijkt  dat de meeste leerlingen groepslessen leuker en vooral gezelliger vinden maar dat ouders dikwijls hun voorkeur uitspreken voor privéles.  Voor de beginnende leerling (de eerste 3 lesjaren ) is een wat groter groepje van maximaal 4 leerlingen geschikt. Wanneer  leerlingen meer gevorderd raken ontstaat er veel
variatie in niveauverschil tussen de leerlingen. Daardoor is het vaak niet mogelijk om langdurig in dezelfde samenstelling groepsles te blijven houden. Toch zijn er ook af en toe gevorderde leerlingen die zo’n gelijkwaardig niveau hebben en zo’n leuke band met elkaar hebben opgebouwd dat zij ook in een gevorderd stadium bij elkaar op les willen blijven. En dat kan uiteraard!

Het leuke aan de groepsles is dat de leerlingen al vroeg leren samen te spelen en bovendien elkaar stimuleren om bepaalde viooltechnieken onder de knie te krijgen! Doordat een groepje ruimere lestijd heeft is er altijd ruimte in de les voor bredere muzikale vorming in groepsverband zoals gehoorspelletjes, zelf  liedjes schrijven of zelfs  een korte muziekquiz!

Privéles

20/25/30 minuten

Voor de  gevorderde leerling, vanaf  3 lesjaren is privéles geschikt. Als de leerling nog niet heel ver gevorderd is en toch privéles wil is het aan te bevelen om een compacte privéles van 25 minuten te nemen. Als de leerling heel jong is(5-7 jaar)en privéles wil dan wordt een les van 20 minuten geadviseerd.

Het voordeel van een privéles is namelijk dat de leerling heel specifieke persoonlijke  aandacht krijgt gedurende de hele les, maar dit is voor jonge leerlingen( soms) te lang. Voor leerlingen vanaf 10 jaar is de concentratieboog van 25 of 30 minuten goed op te brengen.

Talenten

Wanneer de leerling beschikt over bovengemiddeld  talent en veel zin heeft om te werken dan wordt er een goed afgestemd lesprogramma opgezet om dit talent verder te laten ontwikkelen. Hij/zij kan uiteindelijk ook  auditie doen voor de Zwolse Vioolacademie en  een afspraak maken voor een proefles op het conservatorium.