Vioolschool

Welkom op de site van de Zwolse Vioolschool!

De Zwolse Vioolschool is een superleuke vioolschool in Zwolle waar je alles op het gebied van vioolspelen kunt leren in diverse muziekstijlen. Adriaan Stoet is oprichter van en docent bij deze vioolschool.

Popmuziek & klassiek

Zowel de klassieke muziek als popmuziek! Popmuziek is de laatste jaren steeds meer gebruik gaan maken van ‘live strings’ oftewel : echte strijkers. Zo zie je in veel videoclips van popartiesten dan ook cello’s en violen meespelen. Op de Zwolse Vioolschool is voor deze kant van het vioolspel dan ook veel aandacht.  Maar behalve voor Adèle, Bruno Mars en Coldplay is er natuurlijk veel ruimte voor Mozart, Vivaldi (4 Jaargetijden!), Bach,  Wieniawski en vele anderen!

Jazz & zigeunermuziek

Zelf speel ik naast klassiek & pop heel graag opzwepende zigeunermuziek of droevige klezmermuziek. En hoewel ik helemaal geschoold ben in alle varianten van de klassieke en moderne muziek ben ik ook gek op jazz. Al deze muziekvormen kan ik je leren spelen op de Zwolse Vioolschool.

Kinderen-Scholieren-Studenten-Volwassenen

Of je nu beginner bent of gevorderde, De Zwolse Vioolschool is er voor iedereen, en ook voor alle leeftijden. Het is een fabeltje dat je alleen maar op heel jonge leeftijd kunt beginnen. Veel van de leerlingen die begonnen na hun 10e of zelfs op hun 18e hebben het vioolspelen zeer goed geleerd. Ik beleef veel lesplezier met zowel scholieren die vaak een heel eigen speelstijl ontwikkelen als met volwassenen die ontzettend fanatiek kunnen zijn. Met jonge kinderen werken is en blijft voor mij één van de mooiste opdrachten als leraar. Het geeft me altijd veel voldoening als de kinderen écht gaan houden van muziek maken en dat tot in lengte van jaren willen ontwikkelen.

Aansluiting Conservatorium

Wanneer je over veel talent beschikt maar ook over veel doorzettingsvermogen en muzikaliteit kan het zijn dat je in de toekomst wilt  studeren op het conservatorium. In dat traject kan ik je met mijn ervaring als conservatoriumdocent adviseren en coachen.

Hoe meld ik mij aan?

Als je interesse hebt, schrijf je dan in via het inschrijfformulier of stuur een mailtje naar info@zwolsevioolschool.nl

Adriaan Stoet 2013 Zwolse Vioolschool Zwolle

Muzikale groeten,

Adriaan Stoet – viooldocent
18 maart 2013

Oefenen

Afhankelijk van het doel dat de leerling en ouders voor ogen hebben moet er thuis meer of minder  geoefend worden. Voor alle duidelijkheid: oefenen betekent spelen! En oefenen is dus vooral heel erg leuk. Soms heeft de leerling er geen zin in, maar dat is logisch want zo is het toch eigenlijk met alles in het leven.

Geen zin?

Wanneer de leerling nog maar net is begonnen is er minder studie nodig dan wanneer de leerling gevorderd begint te raken. Maar ook dan ligt het er maar net aan wat het doel is van het vioolspelen en de lessen die daar bij horen. De bedoeling van het oefenen is natuurlijk het plezier te beleven van het spelen en te merken dat je vooruitgaat en het liefst ook in een lekker tempo.

Rol van de ouder?

Advies aan ouders van leerlingen die heel weinig oefenen:  niet teveel aandacht geven aan het NIET studeren maar het ene moment dat je kind speelt  hem/haar eens een complimentje geven over de mooie klanken die je hoort. Voor kinderen tot 12 jaar mogen ouders soms best een beetje streng zijn en een vast tijdstip kiezen en handhaven. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt:  deze kinderen blijven het spelen het langste leuk vinden!

Hoe lang en hoe vaak?

Minimaal  3 tot 4 keer per week een kwartier oefenen  zorgt ervoor dat een leerling bij blijft en ook nog een beetje vooruit gaat. De heel erg jonge en beginnende leerling heeft er zeker baat bij om elke dag even 10 minuutjes te oefenen. Afhankelijk van het talent gaan sommige leerlingen zelfs met zo weinig oefenen goed vooruit!

Maar het beste is gewoon elke dag en minstens 5 keer per week een kwartier tot een half uurtje te oefenen en te spelen. Je zult merken dat je dan prima vooruitgaat. Mijn beste leerlingen hebben bij vlagen periodes dat ze elke dag een uur of zelfs meer oefenen…

Het is aan te raden aan zowel ouders als leerlingen om zeker in het begin een vast moment van de dag te kiezen om te oefenen.  Populaire tijdstippen die heel goed werken: vlak vóór of vlak ná het avondeten, zodat daarvoor en daarna nog ruimte is voor huiswerk of spelen met andere kinderen.

Lesmateriaal

De leerling leert al na een paar weken les de eerste liedjes, daarna wordt het eerste lesboek aangeschaft. Gemiddeld koopt de beginnende leerling eens per jaar een lesboek, veel overige liedjes krijgt hij/zij op de les als kopie. Op de Zwolse Vioolschool wordt naast viooltechniek veel aandacht gegeven aan leuke speelstukken. Popmuziek  en zigeunermuziek komen net zoveel aan bod als dansmuziek en klassieke muziek. De laatste tijd is musicalrepertoire erg populair! De meeste speelboeken zijn voorzien van meespeel CD’s. De gevorderde leerling mag aangeven in welke soort muziek hij/zij het liefste les krijgt. Bij klassieke stukken en bij popmuziek wordt de leerling tijdens de les meestal begeleid aan de piano zodat het meteen mooi gaat klinken!